Stay hungry, stay foolish

Mitől annyira jó Steve Jobs beszéde, hogy elhangzása óta emberek tömegeit motiválja? Miért és hogyan tud hatni az emberekre egy jól megírt beszéd?

Vajon mi a jó szöveg titka? Ennek megfejtéséhez híres beszédeket, szövegeket hívok segítségül, vagy épp szlogeneket veszek sorra. Hogyan és miért hatott az emberekre?

unsplash

Nézzük például Steve Jobs ikonikus diplomaosztós beszédét!

Mitől hatásos?

1. Kontrasztok:

Maradj éhes, maradj bolond! Maga a címként és lezárásként is funkcionáló szlogen kontrasztot alkot a beszéd tartalmával, hiszen ezeket a kifejezéseket általában semleges vagy negatív kontextusban használjuk. Mégis mennyivel jobban hangzik, mint a: Lépj ki a komfortzónádból és maradj mindig kész új tudás elsajátítására és új kérdések feltevésére! Na ugye?
Steve végig a kontrasztokkal játszik, a három szövegrész három különböző, negatív felhangú témát kap, melyekből végül pozitív tanulságot von le. Ezáltal növeli a hatásukat.

pexels

2. Meghökkentés:

Maga a szlogen is meghökkentő és váratlan, az említett semleges és negatív jelentéstartalma miatt. Éppen ezért emelkedik ki a klisék sokaságából, és hívja fel magára a figyelmet! De meghökkentő dolog az is, hogy egy ilyen témájú, felépítésű beszédet hallhatunk egy diplomaosztón, hiszen ezzel a beszéddel szakított a hagyományokkal, elhagyta a közhelyeket. Így még figyelemfelkeltőbb, hiszen ha más kontextusban, máshol hangzik el ez a beszéd, valószínűleg sokkal kevésbé hatásos, és kisebb lesz a hírverése is.

pexels

3. Fókusz

És végül, ami egyértelmű: ez a beszéd a motivációs ereje miatt lett ennyire ütős. Mert az emberek – főleg a bizonytalan, útkereső fiatalok- könnyen tudnak azonosulni vele. Nem kell egy eleve elrendelt életet élni, kiléphetünk a nyomás alól, dönthetünk másképp. Sokszor nem pont ezeket a felszabadító szavakat várjuk? Felmentést, visszaigazolást? Ennek a beszédnek a célja a motiváció, célcsoportja pedig a fiatal egyetemisták. Tökéletes fókuszál mindkettőre. Becéloz és talál.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s