Ki az a szövegíró?

Ki az a szövegíró? Mit kell tudnia azon túl, hogy jól fogalmaz? Egyáltalán, mi a marketing szövegírás lényege? A bejegyezésből kiderül.

Először is tisztázzuk, hogy mi az a marketing szövegírás?

Ahogy az előző bejegyzésben már leírtam, a tartalom a marketing királya! Ez a kifejezés arra utal, hogy a modern, főleg az online világ által kialakult szokásaink a marketinget is megváltoztatták. Míg régen az izgalmas reklámok és szlogenjeik által váltunk az adott termék fogyasztójává, addig napjainkra

 • Csömörünk lett a kiüresedett, agresszív kifejezésekből, a semmitmondó, de hatásvadász szlogenekből
 • Tudatosabb vásárlókká váltunk. Az interneten utánanézünk egy-egy terméknek, sőt, sokszor akár onnan is választunk. Mert az internet elhozta a szinte korlátlan információszerzést.

A technológia és a fogyasztói szokások változásainak köszönhetően tehát megváltozott a marketing szakma szemlélete is.

A modern marketing az igényes tartalomban hisz, mely magával ragadja a vevőt, majd hosszútávon magához is köti: bizalmat épít.

A marketingszöveg írás nagyon sokféle tartalomírást jelent.

Ez a szöveges tartalom lehet:

 • online és offline szöveg, mely a célcsoportodnak szól.
 • Lehet blog, amellyel tudást adsz át ügyfeleidnek, így építve ki hitelességedet, így szerezve meg bizalmukat.
 • Lehet landing oldal – egy linken keresztül vezet a honlapodra– melynek figyelemfelkeltőnek kell lennie.
 • De a marketingszöveg írás kategóriájába tartoznak a hírleveleid, melyeket kiküldesz az ügyfeleidnek,
 • vagy épp a social médiában való aktív jelenléted, ahol szórakoztató, de igényes és hasznos tartalommal tarthatod fenn ügyfeleid, vagy leendő ügyfeleid figyelmét.
 • A webáruházad főoldala mellett annak aloldalai, például a termékismertetői is mind-mind marketingszövegnek számítanak.

Akkor ki a marketingszöveg író?

A marketingszöveg író az, aki mindezt megírja neked.

A marketing túllépett a negédes szövegeken, a manipulatív agresszión. Napjainkban a jelszó: a jó szöveg eladja a jó terméket. Mert a jó marketingszöveg megérteti a vevővel, hogy az a termék miért jó. Izzadságszagú erőlködés, sután kiabáló szavak helyett a lényeget adja át, az információt, melyre a vevődnek szüksége van.

Éppen ez a változás hozta el a valóban minőségi szöveg igényét. A szövegírót, aki tud és szeret bánni a szavakkal. A szövegírót, aki majd szét hasad a benne feszülő kreativitástól, aki imád új ismereteket szerezni, és izgalmas formában átadni azokat. A szövegírót, akinek minden új téma vagy célcsoport izgalmas kihívás.

És végül: Mit kell tudnia egy jó szövegnek?

A jó szöveg:

 • A jó marketingszöveg vezeti a szemet, átlátható, informatív, de friss
 • Az érzékekre hat, hangulatot kelt, ha kell, elvarázsol
 • Nem feltűnősködik, nem kiabál, mert anélkül is észreveszik
 • A jó marketingszöveg szórakoztat is
 • Megfelelő kulcsszavakat használ, hogy a Google keresőmotorja rátaláljon a weboldaladra/blogodra/posztodra…
 • de mindezt nem erőlködve teszi, egymásra dobált szavakkal, hanem egy informatív és kompakt szövegen keresztül, mely elsősorban az olvasót szolgálja ki, hiszen a kulcsszavak is érte vannak.

És hogy én milyen szövegíró vagyok?

Én abban hiszek, hogy az a jó szövegíró, akinek az írás és az olvasás az élete középpontjában áll. Akit mindig magával ragadtak a különleges és izgalmas szóképek, az irodalom csodája, a jól összerakott mondatok giccsmentes, letisztult szépsége. Abban hiszek, hogy a jó szövegíró teljesen otthonos közegnek érzi nyelvünk és irodalmunk mélyebb rétegeit is, miközben naprakész és friss marketingtudással igyekszik folyamatosan fejlődni.

Tőlem nem kapsz gyerekes szójátékokat, nem írok tákolt versikéket, nem hiszek az elcsépelt szóképek és közmondások erőltetett újjászületésében sem.

De írok könnyeden, vidáman, játékosan, ha kell, komolyan és szakszerűen. Mert szerintem ez a kreatív szövegírás lényege. Igazodom a témához és a célcsoporthoz, minden új kihívásnak örülök. Utánaolvasok a különböző anyagok hőleadásának és a legmodernebb szigetelési eljárásoknak, vagy a mágnes készítésének. Megtudom neked, hogyan kell vízvezetéket cserélni, hogy aztán lényegretörő de átlátható és igényes szövegben adhassam át olvasóidnak. Írok bármiről.

fotók forrása: pexels

Hírdetés

1 című bejegyzés “Ki az a szövegíró?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s