SEO szövegírás iránytű

A SEO szövegírás: mikor a szöveg évekig dolgozik érted

Van, hogy a szöveged és az olvasód elkerülik egymást az éterben. Mit tegyünk a nagy egymásratalálásért? A válasz a SEO szövegírás! Ha nem szeretnéd a sorsa bízni a találkozást, akkor bizony neked kell tenned érte! 

Azt már tudjuk, hogy kik azok a szövegírók. Most nézzük, mit tudnak. Például a keresőoptimatizált marketingszövegekről.


Mi az a SEO szövegírás? És miért jó?

A SEO szöveg egyszerűen keresőoptimalizált, azaz a Google igényeinek, keresőalgoritmusának elvárásaihoz igazodó szöveget jelent. A lényeg, hogy a Google keresőmotorja kulcsszavakhoz kapcsolja a tartalmat, és így rangsorolja a találatokat. Tehát a szövegünkben jelen kell lenniük a legfontosabb kulcsszavaknak ahhoz, hogy a Google relevánsnak tartsa azt. 

Régen a keresőoptimatizált szövegírás pontosan azt jelentette, hogy a szövegek írói egymásra halmozták a kulcsszavakat, szópárokat, és megpróbálták úgy összetapasztani őket, hogy majdnem értelmes mondatokat alkossanak. A sután egymásrahányt szavak kavalkádjából pedig nem lett kellemesen olvasható, vagy épp hasznos szöveg. 

Szerencsére a Google mostanra sokkal precízebb módon választja ki, hogy melyik szöveg releváns az adott kulcsszóval, ebből kifolyólag azt is, hogy melyik weboldalt tartja megbízhatónak. Akit pedig szeret, azt megjutalmazza. Bőkezűen, első oldalas találatokkal. 

Persze már nem csak a kulcsszó számít. A bonyolult, több mint száz szempontot vizsgáló rendszernek már nehezebb megfelelni. De nem kell megijedni! A Google a hasznos és olvasható szövegeket szereti, ezért a megoldás egyszerű és nagyszerű: írj jól! 

Írj jól! Azaz akarj információt, tudást, valós tartalmat átadni az olvasódnak! Mert a Google is azt szeretné, ha nem neki, hanem az olvasónak írnál! 

Így aztán eljuthatunk odáig, hogy egyáltalán külön lehet-e választani a SEO szövegírást és a marketing szövegírást? Tulajdonképpen minden jó marketingszövegben oda kell figyelni a keresőoptimalizálásra is. 

Akkor mikor hasznos és funkcionális a SEO tartalom?

Igen, igen, a válasz az, hogy mindig. De vannak helyzetek, amikor kifejezett stratégiát építhetünk rá.

Mert akkor van csak igazán szükségünk keresőoptimalizált tartalomra, ha organikus elérést szeretnénk a szövegünkkel a weboldalunknak. Az organikus elérés pedig tulajdonképpen ingyenes. Egy jól megírt szöveg, amit a kereső az első találatok közé helyez, óriási méretű elérést, rengeteg kattintást jelenthet, minimális, vagy éppen 0 anyagi befektetéssel. Szemben a hirdetett tartalmakkal. Persze vannak olyan helyzetek és stratégiák, amikor a hirdetés a legjobb megoldás. De ez már egy másik téma. 

Tehát nézzük csak, hogy miért jó a keresőoptimalizált szöveg?

  • Mert naponta több milliárdan keresnek az interneten
  • Mert manapság a vásárlások 70-80%-a internetes kereséssel kezdődik
  • Mert a megadott kulcsszavakkal azokat az embereket éred el, akik a te termékedet, szolgáltatásodat keresik. Tágabb értelemben, azokat, akik arról a témáról szeretnének olvasni, amiről a te szöveged szól.
  • Mert a keresőoptimalizálás ingyen van. Ha nem te írod, hanem szövegírót keresel hozzá, akkor is minimális befektetés az organikusan elért közönség mértékéhez képest.
  • Mert aki azt keresi, amit te nyújtasz, rád talál. Fókuszáltan. A keresőből kattintó, a kattintóból pedig vásárló lesz. 

Mire figyeljünk, amikor SEO szöveget írunk?

A kulcsszavak szerepe

A SEO szöveg írása során a kulcsszavak kerülnek fókuszba. A kulcsszavakkal adjuk meg tulajdonképpen a témát a Google-nek, aki így felismerve beazonosítja a tartalmat. Figyeli, hogy a szövegben milyen gyakran fordul elő az adott kifejezés, illetve annak szinonimái. Sőt, a kifejezés kontextusba kerülését, az ahhoz tapadó kifejezésekkel is méri. Hiszen ha egy bútorgyártó termékeiről szól a cím, akkor a szék és a gardrób nagyobb valószínűséggel fordul elő benne, mint mondjuk a tökéletes sztrapacska hozzávalói. De persze semmi sem lehetetlen, egy jó ételrecept pedig tulajdonképpen semmilyen körülmények között sem lehet indokolatlan, ez tény. Azonban jó odafigyelni a szövegünkben szereplő kifejezésekre. 

Éppen ezért fontos, hogy egy marketingszöveg írását mindig kulcsszókutatás előzze meg. 

A kulcsszókutatás azt jelenti, hogy a megfelelő oldalakon, például itt vagy itt, ellenőrizzük le azokat a fő kifejezéseket, melyekre az a közönség keres rá a mi termékünkkel, szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdésekre, akiknek szeretnénk megmutatni a szövegünket, azon keresztül pedig persze a termékünket. A célcsoportunk keresőkifejezései mellé ezek a programok más kulcsszótippeket is adnak. Amint megvagyunk a kulcsszavak feltárásával, összerakhatunk egy vázlatot a marketingszövegünkhöz. 

Fontos még, hogy a SEO szöveg írása során ne halmozzuk a kulcsszavakat, mert a kereső azt gondolja majd, hogy be akarjuk csapni. A lényeg, hogy ne legyen erőltetett, görcsös a szövegünk, ne feszüljünk rá túlságosan a kulcsszavakra, inkább a mondandónk átadása legyen a lényeg, és közben úgyis előjönnek a legfontosabb kifejezések. Ha nem, akkor néha emlékeztessük magunkat rájuk. A kulcsszavak aránya 5% alatt legyen. Íme néhány tipp a kérdésről. 

Hol helyezkedjenek el a kulcsszavak a keresőoptimalizált szövegben?

A kulcsszavak puszta léte azonban nem elég. Fontos küldetésük van, ennek beteljesítéséhez pedig a kulcsszavaknak ott kell lapulniuk bizonyos helyeken. A keresőoptimalizált szöveg címsorában ott kell lennie a legfontosabb kulcsszónak. Emellett a headline-okban is, minden szinten legyen benne legalább a kulcsszó szinonimája a SEO szövegben. 

A headline-ok minden szintjén, H1-H5-ig érdemes gondolni erre a kérdésre. Arról már beszéltünk, hogy a törzsszövegben is fel kell bukkanniuk a fontos kulcsszavaknak. Emellett az okosan megírt bejegyzések esetében máshol is megjelennek a megfelelő kifejezések. Ilyen a bejegyzésben szereplő képek neve, azok helyettesítő szövege. Ez azért szerencsés, mert a Google képkereső használatakor is belebotlik a célközönség az általunk posztolt képbe, mely az oldalunkra vezeti őt. Azonban ezek mellett a helyek mellett a metaleírás is nagyon fontos. Így aztán nem tehetjük meg, hogy elmulasztjuk használni. 

Kinek írjuk a SEO szöveget?

A Google célja, hogy minél relevánsabb és színvonalasabb tartalmakat soroljon előre. Hiszen a legfontosabb a kereső számára a funkcionalitás. Az adott téma legkiválóbb tartalmait szeretné az első helyeken felmutatni. Ezért aztán egyértelmű, mit kell tennünk: Meg kell írnunk a lehető legrelevánsabb és legszínvonalasabb szöveget a témában.

Ezért aztán a szöveget annak kell írnunk, akinek szánjuk. Meg kell ismernünk a célcsoportunk érzelmeit, gondolatait, érdeklődését és szóhasználatát. Képesnek kell lennünk megszólítani őket, ehhez pedig azonosulnunk kell velük. Inni a kávéjukat, érezni az érzelmeiket és megélni a problémáikat. Ezt kell tennünk, és írnunk. Mert csak így írhatunk igazi marketingszöveget. Mert ez a céunk, hiszen sosem feledkezzünk meg arról, hogy a keresőoptimalizálás célja az, hogy elérjük az olvasóközönségünket, akikért és akiknek a szöveg van. A SEO az eszköz, nem a cél.

Tippek és trükkök

A Google rangsoroláskor a sok-sok szempont között ott van a látogatók visszafordulási aránya és az oldalon töltött idő is. Ezzel is azt szeretné lemérni a kereső, hogy az olvasók mennyire találták hasznosnak és olvasmányosnak a tartalmadat. Éppen ezért érdemes megfogni az olvasót. 

Érdemes tagolni a szöveget, hogy kevésbé legyen megterhelő olvasni. A jól tagolt szövegek vezetik a tekintetet. Pont ezért érdemes képekkel is illusztrálni, ezzel felfrissíteni, fogyaszthatóbbá tenni a tartalmat.

A videók is nagyon jót tesznek a bejegyzéseknek. 

A SEO szövegek írásához ismernünk kell a Google és a célközönség észjárását. Ismernünk kell az online marketing világát. Ismernünk kell azt is, amiről írunk. Ha mindez megvan, akkor már csak írni kell tudnunk. Jól.

Ha úgy érzed, menni fog, akkor a cikk által felvértezve csatába küldelek!

Ha mégis inkább másra bíznád, akkor ide kattints!

Hajrá!

(képek forrása: unsplash, pexels)

Hírdetés

1 című bejegyzés “A SEO szövegírás: mikor a szöveg évekig dolgozik érted” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s