Blogírás kezdőknek. Mi a jó céges blog titka?

Blogírás tippek céges blogokhoz. Miért és hogyan írunk blogot, mitől lesz egy blog jó? Elképzelhető, hogy ezeknek a lényeges kérdéseknek a megfejtésében rejlik vállalkozásunk sikere.

Mert a blogírás a legjobb módszer arra, hogy a lehető legközvetlenebb módon szólítsuk meg leendő ügyfeleinket. Mert a blog teret ad vállalkozásunk, termékeink, céljaink, szemléletünk bemutatására. Lehetőséget nyújt, hogy közöljük, amit közölni szeretnénk. Nem kötnek a karakterek, a pénz, és az idő, mint egy hirdetés esetében. A legjobb lehetőség megmutatni, hogy kik vagyunk, mit és miért csinálunk!

Miért kell céges blogot írni?

A válasz egyszerű. Egyrészt, habár a célközönségtől is függ, az internet a megkerülhetetlen platform, ahol érdemes jelen lenni ahhoz, hogy ismerjék, megismerjék a vállalkozásodat.

Hiszen, habár nem minden az interneten történik, a legtöbb fontos dolog, legalábbis piac és reklám terén mégiscsak ott zajlik! Ezt nagyon jól mutatja például a médiatorta, ahol az egyes hirdetési platformok eloszlását láthatjuk. 

A 2019-es médiatorta a Magyar Reklámszövetség eredményei alapján

Hol tudja egy kis- vagy egy középvállalkozás a leghatékonyabban bemutatni magát? Mit csinál az átlag 18-58 év körüli magyar ember, ha szeretne egy terméket vásárolni? Beírja a Google-be! Ezért fontos jelenlennünk az interneten! 

Hogy erre miért a blog az egyik legjobb megoldás? 

Egyrészt azért, mert ha jól csináljuk, segít a brandépítésben, a megítélésünkben, a PR-ban, feltesz minket a térképre és az emberek emlékezetébe. Akkor is, ha kis cég vagyunk. Csak jól kell csinálni, átgondolt stratégiával. És a blogolásban az a legszerencsésebb, hogy elég csak arról írnunk, amihez értünk, hiszen arról írunk, amivel foglalkozunk: a vállalkozásunkról. 

Másrészt a Google keresőmotorjainak működését ismerve és használva elérhetjük, hogy jó helyre sorolja a kereső a bejegyzésünket. Így aztán ingyen jut el a blogunk az emberekhez, hirdetési költségek nélkül. És kikhez? Azokhoz, akiket érdekelhet a mi vállalkozásunk, mivel a keresőben keresőszavak, azaz kulcsszavak segítségével tájékozódunk! De nézzük meg ezeket részletesen.

Inbound marketing és blogírás

Az internet elterjedése gondolkodásmódunk és szokásainak megváltozásával járt együtt. Az internet tagadhatatlanul a mindennapjaink része lett. Ezt bizonyítja, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság eredményei szerint 2016-ban 3,3, míg 2018-ban már 3,8 óra volt az átlag magyar napi aktív internetezéssel töltött ideje.

A lakosság nagyrésze internethasználó. A marketing világának ehhez alkalmazkodnia kellett. Az internetnek köszönhetően egyre több hatás és inger éri az embereket, akik ezáltal egyre kevésbé fogékonyak a tolakodó hirdetésekre. Ráadásul az információszerzés eme korlátlan eszköze egyre tudatosabbá teszi az embereket.

Ezeknek a változásoknak köszönhetően az outbound marketing, azaz a vevőt kezdeményezőként megszólító magatartás a háttérbe szorult. Helyette a tartalommarketingre építő szemlélet vette át az irányítást az interneten. A tartalommarketing lényege, hogy az általunk nyújtott szöveges, képes, videós tartalommal vonzzuk magunkra vevőink, ügyfeleink figyelmét. Az inbound marketing pedig a részben a tartalommarketing eszköztárára épülő stratégiai gondolkodással járó szemlélet, mely nem csak arra koncentrál, hogy megjelenjenek a látogatók az oldalunkon, de érdeklődővé és vásárlóvá is igyekszik őket tenni,

Hogy hogy jön ide a blogírás? Úgy, hogy az egyik leghatékonyabb ügyfélszerző eszköz. A SEO-nak, azaz a keresőoptimalizálásnak köszönhetően megtalálnak minket a szolgáltatásunkra releváns kérdésekre kereső látogatók. Ha pedig az írásaink, azaz a cégünk stílusa, céljai és üzenetei megfogták őket, akkor érdeklődővé válhatnak.

A blog kiváló lehetőség arra, hogy érdekes témákkal megtagadjuk a látogatók figyelmét, vagy épp bebizonyítsuk szakértelmünket. Ezáltal bizalmat ébreszthetünk az érdelkődőkben.

A tartalommarketing, és főleg a blogírás rendkívüli lehetőséget nyújt arra, hogy a személytelen és hivatalos reklámok helyett őszintén bemutathassuk, hogy kik vagyunk. Hogy ki áll, kik állnak a cég, a márkanév mögött. Hiszen azzal, hogy nem bújnak el a vállalkozók, a vezetők és a dolgozók egy cégnév mögé, hanem megmutatkoznak, olykor személyesebb stílusban mutatják meg, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, megteszik a legfontosabb lépést a bizalom kiépítésére: élettel töltik meg az üzletet.

Mert minden cég: termék és szolgáltatás mögött hús-vér emberek állnak. Ne féljünk tehát megmutatni őket. Egy bloggal ezt végtelen mennyiségű karakter, kép és videó segítségével tehetjük meg! Ezért butaság lenne nem élni vele!

Keresőoptimalizálás és Google

A másik nagyon fontos érv a blogírás mellett a keresőoptimalizált tartalomban rejlő lehetőségek sokasága. Ugyanis ha a céges blogunkat úgy íjuk, hogy közben odafigyelünk a keresőoptimalizálás szabályaira, akkor a számunkra fontos kulcsszavakra a Google jó helyre sorolja be a szövegeinket a találati oldalán. A SEO-ban rengeteg lehetőség rejlik. Ugyanis ingyen érhetünk el egy csomó embert azáltal, hogy könnyen és gyorsan eljutnak a bejegyzéseinkhez. 

Ezért a blogírás egy hosszútávú stratégia központi eleme lehet. Egy lehetőség arra, hogy pénzbefektetés nélkül, esetleg minimális pénzből érjük el a célcsoportunkat. A blogírás eredményei nem azonnal jelentkeznek, teljesen máshogy működik, mint például a hirdetések, melyek segítségével rögtön megtalál a közönségünk, azonban a hirdetés megszűnésével a hirtelen jött figyelem is elvész. A keresőoptimalizálás esetében várni kell egy kicsit az eredményre, mely azonban tartósabb is. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségünk alkalomadtán hirdetésre, inkább az lehet a legjobb döntés, ha ötvözzük a módszereket. Fontos viszont, hogy nem lehet általános igazságot mondani, hiszen a stratégiánk kialakításának függnie kell a piac méretétől, a konkurenciától, a célcsoportunk magatartásától, szokásaitól, és persze a céjaimktól is. 

A blogírás során tehát érdemes már az egyes bejegyzések témaválasztásánál figyelembe venni a kulcsszavakat, amelyekere optimalizáljuk a tartalmat. A kulcsszavak kiválasztásához érdemes célcsoportkutatást és kulcsszókutatást végezni. A legfontosabb kulcsszónak az egyébként jól tagolt szöveg headline-jaiban, valamint a törzsszövegben, de még a metaleírásban is szerepelnie kell. Még több információért érdemes elolvasni ezeket a SEO tippeket.

Hogyan írjunk jó blogot?

Tudatos blogolás

A jó blog titka a következetesség és a tudatosság! Előre kigondolt szempontok és célok mentén kell vezetni a blogot! Milyen célból ír valaki céges blogot? Az üzleti blognak ugyanis teljesen más célja van, mint a hobbyból íródó társának! Itt a végső cél az értékesítés!

Ezért a céloknak taktikai célokká kell válniuk. A cég profiljához kell igazítanunk a mondanivalót és a stílust. A megjelenést és a nyelvhasználatot. 

Egy kisvállalkozásnál például érdemes közvetlen hangvételt, személyesebb mondanivalót alkalmazni. Az emberközeli kommunikáció nagyon sikeres napjaink marketingjében, hiszen bizalmat ébreszt és közvetlenséget sugall. Ehhez a stílushoz érdemes alkalmanként a storytelling eszközét társítani. Azonban a cég méretén és profilján is múlik, hogy érdemes-e a személyes hangvételt és a könnyed stílust választani. Hiszen vannak olyan területek, ahol a távolságtartóbb és letisztultabb önkifejezés lehet célravezető. Tehát a stílust, a bejegyzések jellegét és hangvételét is érdemes előre eldöntenünk. Ezekhez pedig következetesen tartsuk magunkat!

Természetesen az egységes koncepciónak a blog bejegyzéseinek témáját is érintenie kell. Előre el kell tervezni, hogy milyen megközelítésből szeretnénk írni a profilunkhoz tartozó témákról. Érdemes informatívnak és egyedinek lenni. 

A tartalmak kitalálása, a blogírás, kezdőknek nagyobb kihívást szokott jelenteni, mikor üzleti bloggal kezdenek el próbálkozni. Az egységes koncepció fontos része a tartalom, a bejegyzés típusa. Választhatunk oktató és szórakoztató tartalmak, aktualitások ismertetése, azokra való reagálás, és más hasonló jellegű bejegyzéstípusok közül. A tartalmak jellegét váltogathatjuk. 

Az egységes koncepció megtervezésének fontos része az imidzs, amit közvetíteni szeretnénk magunkról. És az ettől nem független célcsoport is. Döntsük el, hogy kinek, kiknek szeretnénk írni!

Kinek írunk?

Az üzleti blog írásakor fontos szempont a célcsoport meghatározása. A célcsoport vagy célcsoportok kiválasztása több szempont szerint történhet. De írhatunk egy blogot több célcsoportnak is, bár nem érdemes karakteresen eltérő stílusú bejegyzéseket írni. A célcsoport egyrészt a buyer persona, az tipikus célközönséget megtestesítő, konkrét tulajdonságokkal felruházott személy, akit megszólítunk. Ez azért segítség, mert könnyebbé teszi a célzást. Ebben segíthetnek az online is elérhető marketingkutatások, szakmai összefoglalók is. A buyer persona kialakításához érdemes utánajárni minden kis részletnek, a korosztály, fogyasztói szokások, internethasználói szokások, szóhasználat, végzettség, és sok más demográfiai, életmóddal kapcsolatos adat, melyek alapján összerakhatjuk a képzelt figurát. Arra is koncentrálni kell ilyenkor, hogy a célközönség ez megtestesítő karakter milyen élethelyzetben van, milyen álmai, céljai lehetnek.

A célcsoport megismeréséhez érdemes figyelni az online közösségeket, a híreket és a saját vagy a konkurencia rekeváns megnyilvánulásaihoz reakciókat, kritikákat is.

A blogbejegyzések sokszor összetettebb és struktúráltabb marketingstratégia részei is lehetnek. Amennyiben ez indokolt. Ilyen esetben egy-egy bejegyzésnek eltérő marketingcélja is lehet, mely eltérő célközönséggel jár.

Például az értékesítési tölcsér különböző szakaszában lévő személyekre is célozhatunk. Ezekben az esetekben az egyes csoportoknak szóló bejegyzéseket hírlevélben is kiküldhetjük, esetleg meghirdetett aloldalként is használhatjuk. Az értékesítési tölcsér leegyszerűsítve látogatóból, feliratkozóból vagy/és követőből, vásárlóból és visszatérő vásárlóból áll. Ezek alapján a státuszok alapján is becélozhatjuk a célközönséget egy-egy poszt írásakor.

Mire kell figyelni?

Most pedig néhány konkrét tippet mutatok meg a céges blogíráshoz, melyek egy része tulajdonképpen bármilyen blognál működik. 

Rendszeres posztolás

Az egyik nagyon fontos szempont a rendszeres posztolás. Legalább hetente egyszer érdemes posztot írnunk ahhoz, hogy ne haljon el a blogunk. A követőinknek és a google-nek is rendszeres frissítésekre van szüksége. Lehetnek tartalmasabb, hosszabb posztjaink is, de időnként belefér egy kicsit rövidebb bejegyzés is. Például összefoglalók, melyeket pontokba szedünk. Mint például: 10 érv a rendszeres posztolás mellett. A pontokba szedett tippek egyébként is működnek, pszichológiai hatása van annak, hogy az olvasó számszerűsítve fel van készítve arra, mennyi hasznos tanácsot kap. Ráadásul a tapasztalt olvasók a címből előre tudják, hogy rövid, de velős, lényegretörő bejegyzés vár rájuk. Azonban arra oda kell figyelnünk, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. 

Social media

A blogunk jelenjen meg a különböző social media felületeken is, ahol napi rendszerességgel posztolunk releváns tartalmakat, és persze mindig megosztjuk az újabb blogbejegyzésünket. Ha kevesebb bejegyzésre van időnk, akkor is jobb, mintha egyáltalán nem posztolnánk, de az új követők és érdeklődők megszerzéséhez fontos a napi szintű posztolás.

A bejegyzések hossza

A Google a hosszú karaktereket szereti, ezért ha ezeket az igényeket vesszük figyelembe, akkor akár 8000-12000 karakteres, vagy még hosszabb szövegeket is írhatunk. Az átlagos felhasználó körülbelül 6000 karakteres szövegeket olvas végig. Ezért érdemes néhány hosszabb cikk mellett rövidebbeket is írnunk. A 4000 karakter alatti szövegek nem működnek túl jól, ezért nem szabad túl rövid bejegyzéseket írnunk

Legyenek jól tagoltak a bejegyzéseid

Mind a keresőoptimalizálás, mind az olvasó szempontjából fontos a szövegek tagolása. Használjunk headlineokat, akár a H3 szintig is elmehetünk, ha a bejegyzést így érdemes struktúrálnunk az érthetőség és a logikai átláthatóság miatt. Emellett ne legyenek hosszúak az egyes bekezdések sem. Emeljük ki a lényeget, mert a kiemelésekkel vezetjük az olvasó szemét. Ebben a rohanó világban mindenki gyorsan, szelektálva szeret olvasni, erre is oda kell figyelnünk a szövegek írásakor, még akkor is, ha mi nem így szeretünk olvasni. Hiszen az olvasóknak írunk.

Témaválasztás és stílus

Sokan szokták azt a tippet adni, hogy ellenőrizzük le a vetélytársakat. Én is felhívnám a figyelmet arra, hogy a konkurensek tevékenységét érdemes követni. De soha ne utánozzuk őket, a plagizálás pedig egyszerűen szigorúan tilos. Nézzük meg, miről írnak a vetélytársak, hogyan és mit. Írjunk jobbat és érdekesebbet, mint ők. Írjunk arról, amiről más nem, közelítsük meg úgy a témát, ahogy más nem tette. Vigyük bele a személyiségünket, vagy a saját történetünket. 

A stílusról már volt szó, a koncepcióhoz, az általunk közvetíteni kívánt imidzshez kapcsolódik. Általában a letisztult, egyszerű, lényegretörő szöveget ajánlja a szakma, mind a marketingesek, mind az újságírók emellett teszik le a voksukat. Persze ez is helyzetfüggő lehet, elképzelhető, hogy pont a stílusunkkal tudunk üdítően különbözni a konkurenciától. Ennek ellenére a túl bonyolult szövegeket érdemes kerülni. 

Én például amikor elkezdtem tanulni a szövegírást, létrehoztam egy hobbyblogot a lakberendezésről, amelyen a keresőoptimalizálást és a stílusomat gyakoroltam. Nem írtam letisztult, egyszerű szövegeket, inkább hangulatképeket igyekeztem átadni a leírásaimmal.

Ahogy aztán egyre gyakorlottabb szövegíró lettem, úgy kezdtem el az egyszerűségre törekedni. Így a blogot egyre tudatosabb írásokkal próbáltam meg feltölteni. Végül háromféle bejegyzéstípusra kezdtek el oszlani a cikkek. A lakberendezési stílusokat bemutató, hangulatot közvetítő, szóképekkel és hasonlatokkal operáló cikkekre, melyek mindettől függetlenül informatív tartalommal bírnak. Valamint a kifejezetten szórakoztató bejegyzésekre, melyek egy-egy ismert film vagy sorozat otthonait elemzik. Végül pedig a kifejezetten problémaközpontú, egy-egy lakberendezési kérdésre, problémára koncentráló bejegyzésekre, melyek információgazdag, egyszerű de hosszú, átlátható bejegyzések.

A tapasztalat természetesen az, hogy az utóbbi cikkek vonzzák be a legjobban a látogatókat a Google-ből, de a többi cikk nézettsége is magas. Így a hobbyblognak indult gyakorlóoldal kiválóan alkalmas arra, hogy referenciaként megmutathassam az eltérő típusú szövegeket az ügyfeleimnek. Hasonlóan vegyes megoldásokat lehet alkalmazni egy üzleti blog esetében is. És az enyémhez hasonó, személyes példákkal hozzá lehet látni a már említett stortellinghez is.

Használd ki a blogírás által nyújtott lehetőségeket!

A bloggal rugalmasak tudunk lenni, kiváló eszköz a kezünkben a gyors reagálás lehetősége, amely az online világban nélülözhetetlen. Reagálhatunk így kritikákra is, javítva a helyzeten, olyan dolgokat magyarázhatunk el az ügyfeleinknek, vevőinknek, amilyenekre más felületen nem lenne lehetőségünk. De a termékekről, szolgáltatásokról is írhatunk részinformációkat, érdekességeket. Egy-egy termék teszteléséről ugyanúgy írhatunk bejegyzést, ahogy a használatával kapcsolatos érdekességekről, az ötlet születésével kapcsolatos történetet vagy anekdotát, mint a gyártással kapcsolatos nem annyira szakmai, mint inkább érdekes kérdésekről.  Ezért is jobb egy blog egy személytelen honalpnál: segíti a kommunikációt, rugalmassá teheti a reakciót, közelebb hoz, bizalmat épít. 

Felhasznált források:

Digitális Média Tények Könyve 2020

2019 MRSZ Média- és Kommunikációs torták

Lakossági internethasználat, online piackutatás, 2018 Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

A képek forrása: unsplash

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s